Hmmm. Routine Ramadhan???

View previous topic View next topic Go down

Hmmm. Routine Ramadhan???

Post by suhaimi14 on Mon Sep 01, 2008 2:48 am

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh,

InsyaAllah, Ramadhan sudah bermula di Melbourne. Waktu Subuh kita dekat dekat pukul 5 pagi, buka puasa kat kul 6.

That makes me wonder, how long and when do people sleep and wake up during Ramadhan. Just to get you guys punya views la kan, waktu mana yang effective nak tido, berapa lama and ada tips nak bangun malam ke?

Thanks.

suhaimi14

Posts : 6
Join date : 2008-08-29
Location : Melbourne, Aussie

View user profile

Back to top Go down

Re: Hmmm. Routine Ramadhan???

Post by cilipadi on Mon Sep 01, 2008 2:13 pm

waalaikummussalam........

hmm menarik persoalan tu. ni nak share cite2 saya sepanjang Ramadhan ni....
ape yang saya cube buat ialah cube sedaya mungkin tido awal - dalam pukul 10-11pm?
amik air semayang dulu - niat betul2 nak bangun pagi - nak qiam, peringat balik banyakkkk nye ganjaran kalau boleh bangun qiam.. rugilah aku kalau tertinggal.. orang lain, sahabat2 Rasulullah SAW berkejar2 nak tambah amal time ni.. huuuu (monolog dalaman).. tanam rase rinddduuu jugak nak 'date' dengan Tuhan Sekalian ALam nih..
lepas set alarm banyak2 sikit, adelah dalam 4 alarm kot saya set.. then tido.. bace doa semua..
saya cube untuk tido atas lantai hehe dalam sleeping bag lah - ni masing2 punye cara. sebab saya kalau tido atas katil ade harapan malaih sikit nak bangun - selesa sangat lah katekan.. lagipun nak cube buat environment baru sikit - oleh itu saya pilih tido atas carpet.. Alhamdulillah pagi ni Allah SWT bangunkan saya - lebih awal dari alarm yang saya set hehe
bangun pukul berapa tu bergantung masing2 laa kan, tapi at least tanam aim nak solat at least 2 rakaat - tahajjud sebelum masuk subuh..
kalau bangun awal, saya mengaku lah memang ade jugak rase ngantuk2 sikit hari esok tu. tu pasal saya cube sedaya mungkin cari masa tido kejap tengahari tu ke.. amik power nap kejap, sebelum lecture ke.. takkan seharian lecture kan.. jangan masa lecture pulak (walaupun saya buat macam tu hehe)

pasal berapa lama tu, masing2 punye sistem badan lah kot, di samping tenaga yang Allah kurniakan untuk kita Cool

ni saya berkongsi sahaja.. kot2 le ade manfaat.. baru sehari kan kite pose.. harap2 boleh mantain lah gear laju di awal Ramadhan ni sampai akhirnye....

cilipadi

Posts : 9
Join date : 2008-09-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Hmmm. Routine Ramadhan???

Post by tok_katik on Wed Sep 03, 2008 9:11 am

Assalamualaikum warahmatullah... sekadar sikit perkongsian pengalaman..

Sebelum tidur, kita kena bersedia untuk tidur. Moga-moga, tidur kita tu memenuhi 'tujuan tidur'.

Ada sesetengah orang baca buku sbl tidur.
Ada juga orang dengar mp3 sbl tidur.
Ada yang tidur beralaskan nota2 kuliah.
Ada juga menonton TV sambil 'guling-guling'.

............lalu.. 'tertidur'~.. dan 'terbangun' pada waktu yg tak diingini (eg: pkul 8.00 pg Razz )

Jadi, untuk bersedia nak tidur, tok bersetuju dengan apa yng dinyatakan oleh cilipadi di atas, antaranya..
1. niat & berazam
2. berwudhu
3. bersihkan/ kemaskan tempat tidur
4. set alarm
5. muhasabah hari
6. baca doa & mohon pd Allah agar dpt bgn awal.
7. tidur
8. bila bangun, ucapkan rasa syukur pada Allah yang telah memperkenankan doa.

Wallahua`lam

tok_katik
Admin

Posts : 21
Join date : 2008-08-29
Location : Melbourne CBD

View user profile

Back to top Go down

Re: Hmmm. Routine Ramadhan???

Post by noman on Wed Sep 03, 2008 10:53 am

Bismillahirrahmaanirrahiim...

Ulama kata, kalau nak bangun qiyam, malam tu tidur mengiring atas rusuk kanan; mudah sikit nak bangun ie tidur sekejap aje.. kalau nak tidur dengan khusyu', bolehlah tidur terlentang, takde masalah..

jadinya, kalau agak2 tidur tu lagi 2,3 jam aje nak subuh dah, bolehlah tidur mengiring. instead of tidur untuk bangun qiyam, jadi tidur untuk solat subuh, juga sahur kunyah roti...

wallahu a'lam..

_________________
Kita hidup dengan apa yang kita dapat,

TETAPI kita membina kehidupan dengan APA YANG KITA BERI.

noman
Admin

Posts : 32
Join date : 2008-08-27
Age : 29

View user profile http://circularoflight.iluvislam.com

Back to top Go down

Re: Hmmm. Routine Ramadhan???

Post by Tinta Perak on Wed Sep 03, 2008 3:39 pm

salam...

teringat ad khutbah jmt bru2 ni, brader 2 kt
shbt dlu2 bl time ramadhan.. day no eating, nite no sleeping
ha.. xnk try??
tp.. kalo nk qiam, kn ar tdo dlu kn
tips nk bgn ni byk.. zmn cggh ni, alarm clock je la
tp ltak ar jauh2 sket.. atleast kn bgn nk off alarm 2
n amalan2 b4 tdo, rs2nye sume dh tau
ni ad smthin utk dirnungkn:

Rasulullah berpesan kepada Aisyah ra: “Ya Aisyah jangan engkau tidur sebelum melakukan empat perkara, yaitu:
1. Sebelum khatam Al Qur’an,
2. Sebelum membuat para nabi memberimu syafaat di hari akhirat,
3. Sebelum para muslim meredhai kamu,
4. Sebelum kau laksanakan haji dan umrah….

Bertanya Aisyah: “Ya Rasulullah…. Bagaimana aku dapat melaksanakan empat perkara seketika?”

Rasulullah tersenyum dan bersabda: “Jika engkau tidur bacalah: Al Ikhlas tiga kali seakan-akan kau mengkhatamkan Al Qur’an.
Membacalah sholawat untukKu dan para nabi sebelum aku, maka kami semua akan memberi syafaat di hari kiamat.
Beristighfarlah untuk para muslimin maka mereka akan meredhai kamu dan,
perbanyaklah bertasbih, bertahmid, bertahlil, bertakbir maka seakan-akan kamu telah melaksanakan ibadah “haji dan umrah”

1 ag.. b4 tdo.. bclah 4 ayat terakhir surah al-kahfi.. insyaAllah akan TERbgn
dgr cte.. t ad org kjutkn.. ha..

wasalam

Tinta Perak

Posts : 15
Join date : 2008-09-03
Age : 29
Location : Melbourne

View user profile

Back to top Go down

Re: Hmmm. Routine Ramadhan???

Post by Sponsored content Today at 11:35 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum