Malam LailatulQadr

View previous topic View next topic Go down

Malam LailatulQadr

Post by cilipadi on Wed Sep 17, 2008 3:47 am

assalamualaikum semua
pe kabo semua? macam senyap jek forum ni hehe
saya cume nak ingatkan jek, pasal malam Lailatul Qadr, malam lebih baik dari seribu bulan (97:1-5)
since ni dah hari ke 17 kite pose kan. tak lama lagi dah nak masuk 10 malam terakhir. cepat btol.
tak silap la kite digalakkan iktikaf untuk cari malam Qadr tu. amacam? nak stay dekat bouverie st ke? ke ICV? Cool
sape2 nak share hadith ke/ayat Qur'an pasal malam ni? Very Happy

owh 17 Ramadhan dikatekan berlakunya Perang Badar. kalau nak amek pengajaran dari kisah Perang Badar ni pun menarik! best best

dan 16 September ialah hari Malaysia dibentuk, Sabah Sarawak join Msia, dan tahun ni special sikit sebab MUNGKIN ade perubahan kerajaan hehe. MUNGKIN tapi tak jadi lagi. kite tunggu je le. ni info sampingan di bulan Ramadhan Very Happy

cilipadi

Posts : 9
Join date : 2008-09-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Malam LailatulQadr

Post by suhaimi14 on Wed Sep 17, 2008 4:36 pm

Salam,

Hmmm. Menarik. Apa cita iktikaf kat ICV? Ada sape sape yang dah berexperience? Bila start, apa acara dia, and bila habis?

Thanks.

suhaimi14

Posts : 6
Join date : 2008-08-29
Location : Melbourne, Aussie

View user profile

Back to top Go down

Re: Malam LailatulQadr

Post by asyiqin on Thu Sep 18, 2008 1:15 am

Assalamualaikum wbt sahabat2 sekalian..Memandangkan kita ni makin menghampiri 10 malam terakhir Ramadhan, elokle kalau kita ni banyakkan lagi amalan2 sunat ni.. Very Happy

Rasulullah s.a.w. berusaha sedaya upaya mengabdikan diri kepada Allah dalam malam-malam sepuluh akhir Ramadan melebihi usahanya di malam-malam lain (Muslim)..

Dari Aisyah r.a bahawa Nabi s.a.w. bersabda : Carilah Lailatul Qadr pada suatu malam berangka ganjil sepanjang 10 malam terakhir Ramadhan. (Bukhari)

Nabi s.a.w bersabda : Sesiapa menghidupkan malam Lailatul-Qadar kerana beriman serta mencari pahala yang dijanjikan akan mendapat pengampunan daripada dosa-dosa yang telah lalu. (Bukhari dan Muslim)Shocked

Jadi, antara amalan-amalan yang elok diperbanyakkan sempena meraikan malam Lailatul Qadr ni:

1) Banyakkan doa special:Cool

Aisyah r.a. bertanya Rasulullah: "Ya Rasulullah s.a.w. andainya aku tahu malam itu adalah Lailatul-Qadar, apakah doa yang patut ku bacakan?

Ya Allah, Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun, oleh itu berilah keampunan-Mu untukku. (Ahmad, Ibnu Majah dan Tirmidzi)

Selain tu, mintaklah aper2 yg kita nak dari Allah tak kiralah sebesar manapun wish kita tu..mintaklah dgn seikhlas hati..sebab Allah suka hamba-Nya memnta kepada-Nya..yang penting jgn berdoa je, kenalah ader usaha gak dan tawakal..

2) Baca ayat-ayat Quran
-baiki dan jaga bacaan kita..semoga takde yg baca Quran selaju LRT semata-mata nak bagi khatam Quran tu di bulan Ramadhan ni.. Razz


3) Menghayati makna ayat-ayat Quran
- baca tafsir dan terjemahan..fikir maksud ayat tu dalam2 dan cuba kaitkan dgn diri kita.

4) Muhasabah diri
-banyakkan bertanya diri sendiri aper sebenarnyer tujuan hidup kita ni..betul ke kita ni memang hidup dan mati untuk Allah? Cuba renungkan aper yg kita nak buat lepas ni dlm hidup kita. Ingat kembali dosa-dosa yg pernah kita buat dan mintak keampunan Allah. Crying or Very sad

5)Baca kisah Nabi Muhammad s.a.w
-hayati pengorbanan dan susah payah hidup Rasulullah s.a.w semata-mata nak pastikan kita dpt Islam.. Lepas tu, reflect le tahap pengorbanan kita plak utk Islam..

panjang pulak..tapi, tu le sedikit sebanyak yg sy nak share sempena nak mencari lailatul qadr ni.. Wink

asyiqin

Posts : 24
Join date : 2008-08-30
Age : 30
Location : melbourne

View user profile

Back to top Go down

Re: Malam LailatulQadr

Post by Sponsored content Today at 11:38 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum