Erti Syawal pada anda

View previous topic View next topic Go down

Erti Syawal pada anda

Post by noman on Tue Sep 23, 2008 4:44 am

Bismillahirrahmaanirrahiim..

saban tahun kita bertemu dengan Hari Kemenangan umat Islam, Hari Raya Aidil Fitri dan insyaAllah, hari tersebut bakal kita tempuhi lagi dalam masa beberapa hari. Setiap kali ia pasti berbeza. Untuk pelajar tahun pertama seperti saya, it is one of the most anticipated event in the calendar.

hari raya adalah hari lebaran, yakni selepas sebulan 'menguruskan badan', hari raya adalah hari melebarkan semula badan masing2. juga membawa erti senyum lebar yang terukir di bibir masing2.

hopefully this will be the first of many replies, and surely my definition on hari raya wont stop here Razz .

wassalaam.

_________________
Kita hidup dengan apa yang kita dapat,

TETAPI kita membina kehidupan dengan APA YANG KITA BERI.

noman
Admin

Posts : 32
Join date : 2008-08-27
Age : 29

View user profile http://circularoflight.iluvislam.com

Back to top Go down

Re: Erti Syawal pada anda

Post by asyiqin on Tue Sep 23, 2008 6:17 pm

assalamualaikum..sunyi sepi nyer lah forum ni.... Sleep

meh sy jwb soalan ni..erti syawal....kalo dulu syawal tu rasa cam merdeka le konon...lega pun ader..tak payah terketar-ketar tahan lapar dahaga siang2 ari ..mmg seronok abes le kalo nak raya tu sbb dpt baju baru, kasut baru, duit raya..mkn kuih raya yg bes2,jumpa sedara-mara n len-len lg.
jocolor

tapi skang ni rasanya erti syawal tu mmg lain le bila dah faham ttg keistimewaan Ramadhan ni..bukannya takat ikat perut je..Syawal ni kiranya masa utk betul2 gembira kalo kita rasa kita mmg dah guna peluang2 yg Allah bg masa Ramadhan tu sebaik-baiknya.yelah, kita ni umur pendek..masa Ramadhan le boleh kumpul pahala bnyk2 utk suatu ibadah yg kita buat..tambah2 lg ader lailatul qadr. Tapi, kalo rasa cam Ramadhan tu berlalu camtu je, mmg akan rasa sedih & kecewa le Syawal ni ..

tu le erti syawal utk sy.semoga Ramadhan in beerti utk semua.
Smile

asyiqin

Posts : 24
Join date : 2008-08-30
Age : 30
Location : melbourne

View user profile

Back to top Go down

Re: Erti Syawal pada anda

Post by cilipadi on Thu Sep 25, 2008 8:14 am

menarik cerite asyiqin Cool

erti syawal pada saya? hmmmmm
jujurnya, tibanya syawal, pada kali ni, meresahkan saya (ewaah)
sebabnya? risau kalau momentum yang dapat time Ramadhan dulu 'lebur' macam tu je. sebab musuh utama manusia dah berleluasa...... dan diri ni pulak tak kuat mana.........

tapi itulah ujian hidup manusia di bumi ni, untuk tentukan mana hambaNya yang layak ke syurgaNya nanti. syurga itu MAHAL....... bukan dapat masuk macam tuuuu je. kena 'berlawan' dengan syaitain yang akan dok cucuk2 nafsu kite lepaih Ramadhan ni.....

dalam nada yang kurang serius pulak hehe - Syawal bermakna jumpe ramai2 orang hehe
tapi.. orang yang bukan keluarga sebenar. tu pasai ade rase sedih juge lah kalau raya di perantauan ni.... control tak mau nangis time tepon rumah tapi takleh tahan lah dengar suara mak..... hehe tengoklah tahun ni macam mana.....

cilipadi

Posts : 9
Join date : 2008-09-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Erti Syawal pada anda

Post by Sponsored content Today at 11:38 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum